Η διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη βασίζεται σε εξετάσεις οι οποίες οδηγούν στη βιοψία προστάτη.

Διάγνωση Καρκίνου Προστάτη

Διάγνωση καρκίνουΗ διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασίζεται στις παρακάτω εξετάσεις:

  • Δακτυλική εξέταση του προστάτη μέσω του ορθού (ΔΕΠ)
  • Ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA)
  • Διορθικό υπέρηχο προστάτη (TRUS)

 

Βιοψία Προστάτη

Οι ανωτέρω εξετάσεις θα μας δώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί ο ασθενής σε βιοψία προστάτη. Κατά τη βιοψία του προστάτη λαμβάνονται δείγματα προστατικού ιστού, υπό συνεχή καθοδήγηση διορθικού υπερήχου, με σκοπό την εξέτασή τους από τον παθολογο-ανατόμο ο οποίος θα επιβεβαιώσει ή όχι τη νόσο.

Ελαστογραφία προστάτη

Ελαστογραφία προστάτη

Υπάρχουν 2 τύποι βιοψίας προστάτη, η διορθική και η διαπερινεϊκή ή χαρτογράφηση του αδένα (mapping biopsy). Ο πρώτος αφορά την συμβατική μέθοδο όπου μέσω του ορθού λαμβάνονται συνήθως 12 τεμάχια (6 από κάθε λοβό) απο μή σταθερά σημεία που επιλέγονται από τον χειριστή του υπερήχου. Κατά τον δεύτερο και πλέον σύγχρονο, λαμβάνονται μέσω του δέρματος πολλαπλά ιστοτεμάχια από τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις (αναλόγως με το μέγεθος του αδένα) από σταθερά-συγκεκριμένα σημεία (ανά 0,5cm). Με τη μέθοδο αυτή μεγιστοποιείται η διαγνωστική ακρίβεια ενώ αντιθέτως η νοσηρότητα δεν υπερβαίνει αυτήν της συμβατικής διορθικής βιοψίας. Η χαρτογράφηση του προστάτη είναι επίσης βασικό και αναπόσταστο "εργαλείο" για την εφαρμογή της εστιακής θεραπείας (focal treatment). Ο τύπος αυτός βιοψίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Κέντρο Βραχυθεραπείας Προστάτη σε συνεργασία με το Tμήμα Υπερήχων του Νοσοκομείου "Υγεία" (2008).

 

Ελαστογραφία προστάτη. Το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε σκληρές περιοχές και το κόκκινο σε μαλακές

Ελαστογραφία προστάτη. Το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε σκληρές περιοχές και το κόκκινο σε μαλακές

 

Μάθετε για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας. 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
Όνομα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Επώνυμο(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Τηλέφωνο(*)
Το τηλέφωνο πρέπει να είναι αριθμός
Email(*)
Λάθος μορφή διεύθυνσης email
Μήνυμα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
(*)
Είστε ρομπότ;

Σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης

Το δίλημμα του καρκίνου του προστάτη

Η ομάδα μας συμμετείχε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων τρόπου διάγνωσης του προστατικού καρκίνου μέσω της νέας 3D Διαπερινεϊκής Βιοψίας.  

 

Μάθετε περισσότερα

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές, υποδηλώντας πολλά για το σώμα σας. Πατήστε εδώ και δείτε τον πίνακα με τις αποχρώσεις των ούρων και τη σημασία τους.

Μάθετε περισσότερα