Αν το αποτέλεσμα της βιοψίας είναι θετικό για καρκίνο του προστάτη, τότε ο ουρολόγος πρέπει να προσδιορίσει το στάδιο της νόσου (σταδιοποίηση).

Η Σταδιοποίηση του Καρκίνου του Προστάτη

Με τη σταδιοποίηση του καρκίνου (χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της έκτασης που έχει λάβει η νόσος στον ασθενή) που γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων της μέτρησης του PSA, της δακτυλικής και ιστολογικής εξέτασης, ο ουρολόγος θα εντάξει τον ασθενή σε μία από τις τρεις ομάδες: χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. H κλίμακα Gleason κατά τη βιοψία, περιγράφει το βαθμό ομοιότητας των καρκινικών κυττάρων με τα φυσιολογικά κύτταρα: ο βαθμός 2 σημαίνει ότι είναι σχεδόν φυσιολογικά και ο 10 ότι φαίνονται τελείως ανώμαλα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός τόσο πιο επιθετικός είναι ο όγκος.

 

 

Η σταδιοποίηση ολοκληρώνεται με αξονική τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας, σπινθηρογράφημα οστών και, αν απαιτηθεί, βιοψία σπερματοδόχων κύστεων ή πυελικών λεμφαδένων.

 

Ομάδες κινδύνου

Ως ασθενείς χαμηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται όσοι φέρουν και τα τρία χαρακτηριστικά της ανάλογης ομάδας (βλ. Πίνακα 1) και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία μόνο θεραπεία (ριζική προστατεκτομή, βραχυθεραπεία, ή εξωτερική ακτινοβολία) έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Ως ασθενείς μεσαίου κινδύνου χαρακτηρίζονται όσοι φέρουν ένα χαρακτηριστικό της ανάλογης ομάδας (βλ. Πίνακα 1). Αν οι ασθενείς φέρουν δύο ή και τα τρία από τα χαρακτηριστικά της ομάδας μεσαίου κινδύνου, τότε ενδέχεται ο ουρολόγος σας να συστήσει συνδυασμό θεραπειών ώστε να επιτευχθούν τα ανώτερα ποσοστά ίασης. Ως ασθενείς υψηλού κινδύνου επίσης χαρακτηρίζονται όσοι φέρουν τουλάχιστον ένα από τα τρία χαρακτηριστικά της ανάλογης ομάδας (βλ. Πίνακα 1) και πρέπει να αντιμετωπιστουν με τριπλό-επιθετικό θεραπευτικό χειρισμό.

 

 Χαμηλού κινδύνουΜεσαίου κινδύνουΥψηλού κινδύνου
PSA < 10 10 - 20 > 20

Gleason Grade

1

2 ή 3

4 ή 5

Κλινικό στάδιο ≤ T2a T2b ή T2c > T2c

Πίνακας 1: Ομάδες κινδύνου ασθενών με καρκίνο του προστάτη

 

Μάθετε για τα αποτελέσματα από τη βραχυθεραπεία του προστάτη πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
Όνομα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Επώνυμο(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Τηλέφωνο(*)
Το τηλέφωνο πρέπει να είναι αριθμός
Email(*)
Λάθος μορφή διεύθυνσης email
Μήνυμα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
(*)
You'll need to setup your Site key in order to use reCAPTCHA.
Είστε ρομπότ;

Σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης

Το δίλημμα του καρκίνου του προστάτη

Η ομάδα μας συμμετείχε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων τρόπου διάγνωσης του προστατικού καρκίνου μέσω της νέας 3D Διαπερινεϊκής Βιοψίας.  

 

Μάθετε περισσότερα

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές, υποδηλώντας πολλά για το σώμα σας. Πατήστε εδώ και δείτε τον πίνακα με τις αποχρώσεις των ούρων και τη σημασία τους.

Μάθετε περισσότερα