Αρχικά γίνεται μελέτη του ασθενούς με διορθικό υπέρηχο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις όσον αφορά το μέγεθος του προστάτη και την έκταση της νόσου. Έπειτα με τη χρήση ειδικού νομογράμματος γίνεται η παραγγελία των "κόκκων" στο εξωτερικό.

Πριν την εμφύτευση κόκκων

Η προετοιμασία του ασθενή περιλαμβάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο (γενικές εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, Α/α θώρακος) και την ειδική προετοιμασία του ορθού (τελευταίο τμήμα του εντέρου) με χαμηλό υποκλυσμό. Η εμφύτευση γίνεται στο χειρουργείο υπό τοπική αναισθησία, από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα (ουρολόγος, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος και ακτινοφυσικός) και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Στην αρχή εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια ο ηχοβολέας στο ορθό του ασθενή. Ακολούθως το διορθικό υπέρηχο συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου μέσω του προγράμματος σχεδιασμού θεραπείας (Vari Seed) γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί των δόσεων που θα λάβει ο ασθενής.

Κατά την εμφύτευση κόκκων

Μετά τοποθετούνται οι "κόκκοι" (περίπου 50 - 80) μέσω ειδικών βελονών, που εισάγονται από το περίνεο (τμήμα δέρματος μεταξύ οσχέου και ορθού). Ο αριθμός των κόκκων και των βελονών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη. Η τοποθέτηση γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια λόγω της συνεχούς καθοδήγησης του διορθικού υπερήχου. Ο έλεγχος των δόσεων γίνεται συνεχώς, από το πρόγραμμα σχεδιασμού θεραπείας μέχρι και την εναπόθεση του τελευταίου "κόκκου" (τεχνική Real Time).

Μετά την εμφύτευση κόκκων

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη μέρα της επέμβασης, αφού αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας και επιστρέφει άμεσα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Μετεγχειρητικώς ενδέχεται να εμφανιστούν: μικρό οίδημα/αιμάτωμα στην περιοχή του περινέου, αιματηρές σταγόνες στα ούρα και ήπια δυσουρικά ενοχλήματα, συμπτώματα τα οποία παρέρχονται από μόνα τους ή με τη χορήγηση συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό σας. Επίσχεση των ούρων μπορεί να εμφανίσει το 3-5% των ασθενών, έχει άμεση σχέση με τη διόγκωση του αδένα προ θεραπείας και παρέρχεται με την πάροδο ολίγων ημερών. Ακράτεια των ούρων δεν υφίσταται και το ποσοστό των ασθενών που διατηρούν τον ίδιο βαθμό σεξουαλικής λειτουργίας που είχαν πριν την εμφύτευση υπερβαίνει το 80%.

 

Οι "κόκκοι" παραμένουν μόνιμα μέσα στον προστάτη χωρίς να προκαλούν καμία ενόχληση και η ραδιενεργός δράση τους διαρκεί 4-6 μήνες.

 

Μεθοδολογία εμφύτεσης κόκκων στον προστάτη

Εικόνα διορθικού υπερήχου (οβελιαία τομή) όπου φαίνονται τοποθετημένοι οι κόκκοι στον προστάτη και στην σπερματοδόχο κύστη.

 

Μάθετε για τα αποτελέσματα από τη βραχυθεραπεία του προστάτη πατώντας εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Φόρμα επικοινωνίας
Όνομα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Επώνυμο(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Τηλέφωνο(*)
Το τηλέφωνο πρέπει να είναι αριθμός
Email(*)
Λάθος μορφή διεύθυνσης email
Μήνυμα(*)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
(*)
Είστε ρομπότ;

Σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης

Το δίλημμα του καρκίνου του προστάτη

Η ομάδα μας συμμετείχε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων τρόπου διάγνωσης του προστατικού καρκίνου μέσω της νέας 3D Διαπερινεϊκής Βιοψίας.  

 

Μάθετε περισσότερα

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές, υποδηλώντας πολλά για το σώμα σας. Πατήστε εδώ και δείτε τον πίνακα με τις αποχρώσεις των ούρων και τη σημασία τους.

Μάθετε περισσότερα